Hvilke traditioner er der til et bryllup?

B

ryllupstraditioner! Kan du huske dem alle? Hvordan er det nu lige det betyder, når gæsterne slår på glasset? Eller hvorfor er det nu lige, at man binder gamle dåser, og sågar en højre sko, bagved brudeparrets bil?

Der er så mange traditioner, som man gerne vil have styr på til den store dag – både for brudeparret og for gæsterne. Det er ikke sikkert, at man ønsker at følge alle traditionerne, men nedenfor finder du en oversigt over nogle af de mest brugte både før, under og efter brylluppet.

Frieriet

I de fleste forhold er det stadig manden, som er faldet på knæ for kvinden med en ring og måske også en stor
buket røde roser & nogle søde ord.

Der er dog én dag, hvor kvinden “må” fri. Hvert fjerde år på skuddagen (d. 29. februar) kan kvinden fri til manden, og skulle manden mod forventning sige nej, så skal han forære kvinden 12 par handsker.


Brudebuketten

I følge traditionen er det manden, som skal stå for at købe brudebuketten.

En anden tradition, i forbindelse med brudebuketten, er, at bruden kaster buketten ud til festens ugifte kvinder. Den kvinde som griber buketten, skulle ifølge traditionen være den næste, som bliver gift.

Der er også mange, som vælger at lægge sin brudebuket på en slægtnings grav. Det skulle bringe lykke til ægteskabet, og så er der også noget meget smukt forbundet med dette.

Man kan også vælge at beholde buketten, f.eks. få den balsameret. Man må dog ikke sætte den i vand, da det betyder, at man får et kort ægteskab.


Brudens tøj, sko & “noget gammelt, nyt, lånt, blåt og en mønt i skoen”

Der er måske mange der ikke vidste det, men der er faktisk en del traditioner forbundet med brudens tøj.
Den mest kendte er nok traditionen om ‘noget gammelt, noget nyt, noget lånt, noget blåt og en mønt i skoen’.

Jeg har faktisk allerede skrevet et indlæg om lige netop denne tradition, hvor der er mange flere detaljer i. Så derfor er det her kun kort opsummeret, og ønsker I at læse mere om traditionen så tryk HER

Noget gammelt: repræsenterer kontinuitet. Bruden kan f.eks. vælge at tage et gammelt arvestykke på
Noget nyt: det skal bringe en lys og positiv fremtid for ægteskabet
Noget lånt: symboliserer at bruden altid vil have støtte fra familie og venner (det lånte må ikke være fra en fraskilt, da dette betyder ulykke i ægteskabet)
Noget blåt: farven blå repræsenterer troskab og loyalitet. Bruden kan f.eks. vælge et blåt strømpebånd
En mønt i skoen: symbol på rigdom/velstand i fremtiden for det lykkelig brudepar

Derudover er der også traditioner for både brudekjolen, sløret og brudeskoen:

Brudekjolen: farven på kjolen er oftest hvid, da det symbolisere renhed. Derudover må bruden ikke selv må sy sin brudekjole, da hvert sting hun tager, vil betyde en tåre i hendes ægteskab. Derudover skal de sidste sting i kjolen syes på selve bryllupsdagen. Til sidst er der nok den mest kendte tradition omkring brudekjolen – nemlig at gommen først må se brudekjolen, når bruden træder ind i kirken, eller hvor hvor man nu bliver gift. Det betyder efter gammel overtro ulykke, hvis gommen ser brudekjolen inden brylluppet.
(Det skal dog siges, at i dag er der mange, som vælger at få taget billeder sammen inden brylluppet, så den tradition er også ved at være en, som mange vælger ikke at følge)

Sløret: det har også sin helt egen betydning. Sløret er nemlig et symbol på renhed og uskyldighed, og det bæres som regel ikke af kvinder, som har været gift før.

Brudesko: skoen skal købes af kobbermønter, da man i gamle dage mente at dette vil bringe held og lykke til ægteskabet. Derudover må gommen ikke købe brudeskoene til bruden, da skoene symboliserer brudens uskyld. Hvis gommen køber dem, er det et tegn på, at der har været hanky panky til stede før bryllupsnatten.


Natten før brylluppet

Der er tradition for, at brudeparret sover hver for sig natten før brylluppet. Bruden sover oftest hos hendes
familie, da en gammel overtro siger, at det bringer ulykke hvis bruden og gommen forlader samme hus på bryllupsdagen.

 


Vielsen: ankomst, hvem sidder hvor og efter jeres evige ‘ja’?

I kan læse meget mere om placeringen i kirken hvis I klikker HER

Gommen: gommen ankommer oftest 30 minutter før vielsen. Hvis vielsen foregår i en kirke sidder gommen og hans familie på højre side (når man kigget mod alteret)

Gæsterne: gæsterne ankommer 20-15 min. før vielsen, og alt efter om de hører til bruden eller gommen, sætter de sig på den side de tilhører

Bruden: brudens mor ankommer som den sidste før bruden. Hun vil oftest blive ledet på plads af et mandligt familiemedlem. Til sidst kommer bruden ind sammen med hendes far. Bruden og hele hendes familie sidder til venstre (når man kigget mod alteret)

Efter vielsen: efter vielsen går brudeparret først ud, hvorefter gæsterne forlader kirken, hvor de som har siddet forrest går først ud osv. Der bliver nu taget nogle billeder, og hvis stedet tillader det, kaster gæsterne ris (eller andet) efter brudeparret når de kører væk.
(Manger I inspiration til alternativer til ris, kan I finde det HER)


Vielsesringene

Der er mange forskellige holdninger til, hvilken finger ringene skal sidde på. I kan læse meget mere om
vielsesringene i mit andet indlæg om kirkebryllup HER. 
Nedenfor er en kort gennemgang af de to fingre, som oftest er i spil:

Vielsesringen på højre hånd: en gammel tradition siger, at man skal bære ringen på højre hånd, fordi det er denne hånd, som man afgiver troskabsed med.

Vielsesringen på venstre hånd: en anden tradition siger, at man skal bære ringen på venstre hånd, fordi man tidligere har troet, at en blodåre løber fra venstre ringefinger og direkte til hjertet: vena amoris.


Espalier

Espalierer er i forbindelse med et bryllup en hyldest til brudeparret fra venner, familier, naboer eller kollegaer. De
vil stå på en række med en ting, som har relation til brudeparret, løftet over hovedet, og danner dermed en lille gennemgang, når brudeparret kommer ud af fra vielsen

Espalierer kan f.eks. består af violinbuer, hvis bruden spiller violin. Eller måske af fodbolde, hvis gommen spiller fodbold


Kørsel fra vielsen

Dåserne efter brudeparrets bil: det siges, at lyden af de tomme dåser vil skræmme onde dæmoner væk fra brudeparret, som dermed vil leve i fred og fordragelighed.
En højre sko efter bilen: skulle bringe lykke
“Nygift” eller “Just Married”: mange vælger også at lave et skilt, hvor der står “nygift” eller på engelsk “just married”


Bryllupskagen

Mange vælger at spise bryllupskagen til receptionen, men den kan også spises som dessert inden brudevalsen.

I følge tradition skal bruden og gommen sammen skære det første stykke af bryllupskagen – det symboliserer troskab til evig tid. Der er derudover også vigtigt, at alle gæster spiser et stykke af kagen, da det ellers betyder ulykke i ægteskabet. Derudover er der også mange, som vælger at gemme toppen af kagen, og så fryse den ned og spise sammen på deres 1 års bryllupsdag.


Bordplan

Nedenfor kan du se den mest almindelig bordplan ift. hvordan bruden og gommen kan sidde. Ønsker du mere input om bordplanen, så hop over i mit andet indlæg HER, hvor du kan blive meget klogere.


Talerækkefølge:
 • Værten/erne
 • Toastmasteren: Han/hun præsenterer kort sig selv og fortæller om aftens program
 • Brudens far
 • Gommen
 • Maid of Honor (“hoved-brudepige”)
 • Forlover (“Best Man”)
 • Gommens far
 • Bruden (Det er forskelligt om bruden ønsker at lave et indslag)
 • Nærmeste familie
 • Venner
 • Kollegaer

Så skal der kysses

Slå på glas og tallerkener:  bruden og gommen skal op på stolen og stå og kysse hinanden
Stamp i gulvet: bruden og gommen skal ned under bordet og kysse
Når bruden er væk: alle kvinder skal op og give gommen et kys (evt. bare på kinden)
Når gommen er væk: alle mænd skal op og give bruden et kys (evt. bare på kinden

 


Brudevals

Brudevalsen skal danses inden kl 24.00, da man førhen mente, at bryllupsdagen officielt var ovre ved midnat, og der gik så skiftet fra ugift til gift.

Når parret danser brudevals, skal gæsterne stå i en cirkel rundt om og klappe i takt til musikken, hvorefter de stille og roligt rykker tættere og tættere på brudeparret. Til sidst vil gæsterne stå så tæt rundt om brudeparret, at det eneste parret kan gøre, er at kysse hinanden.

Når brudevalsen er danset, bliver der oftest inviteret til, at alle må indtage dansegulvet.

 


Klippe slør og strømper


Klippe brudens slør:
 jo flere stykker sløret bliver revet i, jo mere lykke skulle det siges at give i ægteskabet. Derudover er der også tradition for, at alle gæsterne skal have et stykke af sløret med sig hjem, da det skulle bringe dem held. (Der er dog rigtig mange brude, som ikke ønsker at ødelægge deres fine slør, og det må man som gæst respektere!)
Klippe gommens strømper: et symbol på at gommen ikke længere kan gøre sine hoser grønne (hoser = strømper). Hvilket i gamle dage var et udtryk for, at manden gik på frierfødder. Så ved at klippe tæerne af, sikre man, at gommen ikke flirter eller gøre kur, altså at fri, til en anden kvinden.


Strømpebånd & “trusser eller shorts”


Strømpebånd:
der er tradition for, at bruden viser sit strømpe bånd. Efter brudevalsen skal gommen tage strømpebåndet af med tænderne, og derefter kaster bruden sit strømpebånd ud til festens ugifte mænd. Ham som griber strømpebåndet, er den næste som bliver gift.

Trusser eller shorts: dette er modsætningen til strømpebåndet, hvor gommen skal vise gæsterne om han går med trusser eller boxershorts. Dog skal gommen ikke efterfølgende, smide hvad end han går med ud til festens ugifte kvinder 😉


Bruden bæres over dørtæskel

Dette symboliserer, at nu efterlader bruden sit gamle ugifte liv bag sig og træder ind i sit nye liv med sin nye mand. Det er nu gommens opgave at sikre, at bruden får et sikkert liv, og derfor bærer han hende sikkert ind i det nye liv.


Bryllupsnatten

Førhen var der tradition for, at der var vidner under bryllupsnatten. De skulle bevidne, at ægteskabet bliver fuldbyrdet, da man først var juridisk gift efter at dette var sket.

I dag får de fleste brudepar heldigvis lov til at nyde deres bryllupsnat alene, dog oftest i selskab med et glas champagne.


Morgengave

Morgengaven er en gave man får dagen efter brylluppet, altså den første dag hvor man vågner op som mand & kone. Du kan læse meget mere om traditionen, og få 11 gode idéer til hvad du kan give i morgengave ved at klikke ind i mit andet indlæg HER


Hvedebrødsdagene

Hvedebrødsdagene er dagene lige efter brylluppet. Førhen var hvedebrød en luksusspise og derfor “skejede” man sig lidt ud, og spiste hvedebrød med honning på dagene efter brylluppet – og derfor kaldes dagene for hvedebrødsdage. I dag er der mange som “venter” lidt med deres hvedebrødsdage, og tager på en bryllupsrejse lidt senere efter brylluppet – det som vi kender på engelsk som “honeymoon”.


Bryllupsdage

Vidste du, at hvert år på din bryllupsdag hedder det noget nyt? Nedenfor ser du en liste med de første 5 år, samt de bryllupsdage som man oftest fejrer med en fest eller en stor rejse:

1 år: Papirbryllup 
2 år: Bomuldsbryllup
3 år: Læderbryllup
4 år: Blomsterbryllup
5 år: Træbryllup

12 1/2 år: Kobberbryllup
25 år: Sølvbryllup
50 år: Guldbryllup
60 år: Diamantbryllup


Dette var en opsamling af en masse af de mange traditioner, som er forbundet med et bryllup. Jeg håber I blev inspireret. Det er jo selvfølgelig helt op til hver enkelt brudepar at bestemme, hvilke af traditionerne man ønsker at gøre til en del af ens bryllup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 100px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }