Hvad skal en ‘Best Man’ / forlover gøre?

D

et med at have en ‘Maid of Honor’ og en ‘Best Man’ er måske en tradition som mange forbinder med USA. Det er dog ikke helt ukendt i Danmark, men her til lands er det dog nok rollen som ‘Best Man’, der er mest kendt, da manden længe har haft en forlover. I gamle dage var en forlovers vigtigste opgave at være vidne, når brudeparret skulle giftes. I dag er det dog blevet mere en ære, som man gerne vil give sin bedste ven eller veninde, og derfor er der også nu mange som kalder det for sin ’Best Man’ og ikke sin ’forlover’. Udover terminologien, så har forventningerne til ens ‘Maid of Honor’ og ‘Best Man’ også ændret sig en smule.

Det handler ikke længere kun om at holde en sjov polterabend for brudeparret, når man skal være ‘Maid of Honor’ og ‘Best Man’. Der er mange andre opgaver, som man ikke umiddelbart tænker over, man skal have styr på.

Ønsker du at finde inspiration til hvad en ‘Maid of Honor’ (eller 1. brudepige som nogle også kalder det) skal, så kan du læse meget mere om det lige HER.

Nedenfor får du en liste over hvilke “opgaver” og forventninger, man muligvis kan forvente, at brudeparret har til en, både før, under og efter brylluppet, hvis man har fået den vigtige og æresfulde opgave at være ‘Best Man’.

Best Man

Før brylluppet

‘Støtte når ringen skal vælges’: Det er ikke altid, men oftest vil gommen gerne have forloverens støtte, når forlovelsesringen skal findes. Her skal du som forlover ikke nødvendigvis komme med din egen holdning, medmindre du kender bruden og hendes smykkepræferencer godt, det der er brug for, er ofte mere moralsk opbakning og støtte gommen i, at han kender sin brud og at hun derfor nok skal blive glad for den ring, han vælger.

‘Hold styr på brudesvendene’: Ligesom Maid of Honor skal holde styr på brudepigerne, er det din opgave at sikre, at alle brudesvende får prøvet og købt tøj, og at de ved hvem hinanden er.

‘Støt gommen’: Selvom at det oftest er bruden, som stresser over det ene og det andet, når brylluppet skal planlægges, så skal man ikke glemme, at det er en ligeså stor dag for gommen, og han har helt sikkert også mange følelser, som skal takles i løbet i planlægningsprocessen. Her er det forloverens vigtigste opgave at lægge øre til, give en hjælpende hånd og ellers blot støtte bedst muligt, så gommens følelser ikke koger over.

‘Planlæg polterabend’: Forloveren vil, og ofte i tæt samarbejde med brudens ‘Maid of Honor’, planlægge polterabend. Det er en opgave, som gommen, ved at have valgt dig som forlover, har betroet dig, og derfor stoler han også på, at du skaber netop den dag, han drømmer om. Måske du selv ønsker at springe i faldskærm, men hvis gommen har højdeskræk, er det ikke i dag, han skal testes. Sørg for at dagen bliver en dag for gommen, og ikke kun en drengerøvsdag for alle brudesvendene. Derudover er det også vigtigt, at både forloveren og ‘Maid of Honor’ afklarer med brudeparret, om de ønsker at mødes senere på aftenen.

‘Hjælp gæsterne’: Det kan variere lidt fra bryllup til bryllup. Når brudepar vælger at hyre mig som bryllupskonsulent, tilbyder jeg at være ansvarlig for den praktiske kontakt med gæster. Det kan også sagtens være, at de ønsker, at det skal være dig, som bliver gæsternes direkte kontaktperson. Hvis dette er tilfældet, så forventes det, at du kan hjælpe gæsterne med at få ønskeseddel, kørselsvejledning, gode råd til overnatningsmuligheder osv. Alt i alt, så er det vigtigt, at du kan hjælpe med at svare på nogle af de mange spørgsmål, som gæsterne har, så brudeparret kan fokusere på de mange andre opgaver der skal klares inden den store dag. Dette er oftest en opgave, som bliver delt mellem dig og ‘Maid of Honor’.

‘Vær med til alle “pre”-bryllupsfester’: Det vil ikke være dig, som skal arrangere hverken forlovelsesfest, prøvemiddag eller andre fester inden brylluppet, men afholdes sådanne, vil det ofte forventes af brudeparret, at du deltager i disse fester.

På bryllupsdagen

‘Gør dig klar’: Du vil oftest gøre dig klar sammen med de andre brudesvende Her skal du være lidt hurtigere end de andre, da du skal sikre, at der ikke går alt for meget snak i den, således at alle brudesvendene er klar til tiden.

‘Kontakt mellem brud & gom’: Skulle der være nogle “last minute” beskeder mellem bruden og gommen, det kunne f.eks. være, at gommen ønsker at give bruden et lille “kærlighedsbrev” inden vielsen, så er det dig som aflægger bruden et lille visit før vielsen, på vegne af gommen. Det vil ligeledes være ‘Maid of Honor’s opgave at gøre det sammen for bruden.

‘Hav styr på “nød-kit” til gommen’: Vær beredt! Der kan ske alt muligt i løbet af sådan en dag. Hav et lille “nød”-kit klar, hvor du har sørget for, at der er ting som plaster, kleenex, deodorant, hovedpinepiller, sy-sæt, ekstra strømper, pletfjerner og nogle mint-pastiller.

‘Hjælp gommen’: Hjælp gommen med at få knaphulsblomsten sat på plads, bundet slipsen eller butterflyen og andre småting, som kan stresse gommen inden vielsen.

‘Kontakt til alle leverandører’: Hvis brudeparret ingen bryllupskonsulent har på dagen, så er det muligt at du, sammen med ‘Maid of Honor’, skal sørge for at have kontaktoplysninger på alle leverandører, samt have et skema for dagen, så du kan kontakte en af leverandørerne, hvis der skulle opstå forsinkelser eller andet.

‘Vielsesringene’: Det er dit ansvar at holde vielsesringene, og give dem til gommen når de skal udveksle ringe under vielsen.

‘Gå ned ad gulvet’: Du vil, sammen med ‘Maid of Honor’, gå ned ad gulvet lige før bruden og gommen.

’Under vielsen: Hvis brudeparret følger den amerikanske måde at blive viet på, så vil ‘Maid og Honor’ sammen med brudepiger stå på brudens venstre side, og forloveren og de andre brudesvende vil stå på gommens højre side. Er der tale om et mere traditionelt dansk bryllup vil brudepiger og brudesvendene sidde nede på en af de forreste bænke i kirken i stedet. (Du kan læse mere om vielsen HER)

‘Vidne til brylluppet’: Det vil ofte være  ‘Maid of Honor’ og ‘Best Man’ der bliver anført som vidner i f.eks. kirkebogen

‘Tale’: ‘Best Man’ vil oftest holde en tale, typisk med gommen i fokus. Den tale vil typisk være lige efter ‘Maid of Honor’ har holdt sin tale til brudeparret. Du kan læse mere om rækkefølgen af indslag til brylluppet HER

‘Hjælp gommen under festen’: Under festen vil det være din opgave at sikre at gommen hele tiden ser frisk ud. Giv ham en pastil for frisk ånde, og gør dit bedste for at han får både nok at spise og vand at drikke.

‘Dans med ‘Maid of Honor’: Efter brudeparret har danset brudevals, og hvis de ønsker det, efter bruden har danset sin første dans med hendes far, så ses det ofte, at ‘Maid of Honor’ og ’Best Man’ danser den første dans sammen på dansegulvet.

‘Lave løjer hos brudeparret’: Det vil oftest være dig og brudens ‘Maid of Honor’, som arrangerer at få sat dåser og evt. et ‘Nygift’ skilt på brudeparrets transport efter festen. I Danmark er der også mange, som laver løjer i brudeparrets hjem, f.eks. ved at pakke huset ind i toiletpapir. Sørg for ikke at gå for vidt og lav ikke direkte hærværk, men giv brudeparret en sød hilsen, og slut gerne af med en flaske champagne og lidt chokolade i soveværelset.

Efter brylluppet

‘Sørg for at der er styr på alt’: Efter brylluppet kan det være dig der, evt. i samarbejde med ‘Maid of Honor” og hvis brudeparret har valgt at have en bryllupskonsulent, skal stå for “efter-bryllups”-aktiviteterne, som f.eks. at toppen af bryllupskagen bliver lagt i fryseren, at gommens tøj bliver afleveret tilbage (hvis det er lejet) eller sendt til rens, eller at alle gaver og andet bliver bragt det rette sted hen.


Men snak med brudeparret om hvordan deres bryllup skal forløbe, og hvad de vil have dig til – ovenstående er kun eksempler, men alle bryllupper er unikke, så det kan være at brudeparret har nogle helt specielle ønsker og gerne vil have dig til at stå for andre ting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 100px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }