Forlovelsesringen og de 4 C’er

F

orlovelsesringen er et emne helt for sig. Der er mange forskellige muligheder, når vi taler om forlovelsesringen og også forskellige traditioner. Til at starte med, så har det i Danmark været meget almindeligt at forlovelsesringen og vielsesringen er den samme. Traditionen har været, at man meget simpelt flytter ringen fra den ene ringefinger til den anden, oftest sidder forlovelsesringen på venstre hånd og bliver så flyttet over på højre til vielsen. (Læs mere om vielsesringen under Kirkebryllup)

I dag er der dog flere og flere, som drømmer om at have en forlovelsesring med en (stor) sten på, og så tilføje det der kaldes et “wedding band”, altså en lille ekstra ring som bliver sat sammen med forlovelsesringen på vielsesdagen. Hvis du går og drømmer om en ring med en sten, enten en diament eller ædelsten, er der nogle ting, der er rigtig rart at vide, inden jagten går igang. Derfor vil jeg i dette indlæg gå lidt mere i dybden med, hvad man skal se på, når man kigger på forlovelsesringe med sten

Når du går ud og vælger stenen til ringen, er det vigtigt at kigge på alle 4 C’er Clarity‘, ‘Color‘, ‘Cut‘ og ‘Carat, for at få et indtryk af hvilken værdi og kvalitet stenen har

Clarity

‘Clarity’, eller ‘klarhed‘, er for mange den vigtigste af de 4 C’er, da det er den som vurderer hvor mange fejl der er i stenen. Når man kigger på sten (diamanter) vil man se forkortelser som f.eks. FL, VS eller SI, som angiver hvor “klar” stenen er. Nedenfor giver jeg dig forklaring på hver forkortelse, samt et billede så du bedre kan se hvad der menes

 • FL (Flawless): stort set ingen fejl i stenen, altså ingen ridser eller noget.
 • IF (Internally flaws): meget små mærker i stenen
 • VVS1 & VVS2 (Very very small): meget meget små mærker i stenen, som kun kan anes under et mikroskop
 • VS1 & VS2 (Very small): meget små mærker i stenen, som kun kan anes under et mikroskop
 • SI1 &SI2 (Small inclusions): små mærker i stenen som let kan ses under et mikroskop og anes med det blotte øje
 • I1, I2 & I3 (Included): Mærker i stenen er synlige for øjet

Color

Når man taler om ‘farven’ på stenen, går man rent faktisk efter at få en sten uden farve. Farven vurderes på en skala, som måles med bogstaverne fra D – Z. D‘ er total farveløs, hvor ‘Z‘ indeholder mest farve

OBS: Man kan få diamanter i mange forskellige farver, og man kan vælge lige netop den farve, man bedst kan lide. Ift. ovenstående vurdering så handler det blot om, at en sten som er farveløs, er mere sjælden og dermed mere værdifuld

Cut

Som ordet næsten fortæller, handler ‘cut‘ om hvorledes diamanten slebet. Altså, ikke at forveksle med ‘shape‘ som er hvilken form stenen har, som jeg kommer nærmere ind på længere nede i indlægget. Når man vurderer ‘cuttet’ eller ‘slibningen’, kigger man på, hvor godt lyset bliver reflekteret fra stenen. Meget nemt sagt, handler om hvor skinnende en diamant når får. Nedenfor har jeg lavet nogle billeder, som giver en bedre ide om, hvad man skal kigge efter, og hvordan man vurderer slibningen på stenen

Carat

Karat er vægten og størrelsen på stenen/diamanten. Når man taler om karat, bliver det meget teknisk, så for at undgå at gøre dette afsnit til et lang teknisk afsnit med en masse udregninger, kan man kort sagt sigem at jo større karat, jo større sten. Det er dog rigtig vigtigt at understrege, at blot fordi stenen er stor, betyder det ikke nødvendigvis at den er dyr, da stenens værdi måles ud fra alle 4 C’er – “Bigger is not always better…”.

Du kan derfor godt købe en diamant på 3 karat, som er billigere end en på 1 karat, hvis ovenstående faktorer er lavere på skalaen.

 


Udover de 4 C’er er der en sidste, men mindst lige så vigtigt faktor at medregne, når man skal finde den perfekte sten. Nemlig hvilken form stenen skal have – og her er det 100% smag og behag der spiller ind.

Shape

Som nævnt er der mange som forveksler ‘cut‘ med ‘shape‘. Derfor får I nedenfor en liste over nogle af de mest brugte typer for former, som man kan vælge imellem, når man skal finde den rette sten til sin ring:

 • Brilliant eller rund
 • Emerald (Rektangulær med afrundede hjørner)
 • Marquise (Oval med spidse ender i bunden og toppen)
 • Princess (Firkantet, oftest med en lille kant af ekstra sten, som ses på billedet øverst i indlægget)
 • Hjerteformet
 • Oval
 • ‘Cushion’ (eller direkte oversat ‘pude’ – en sten som er firkantet, men hvor kanterne er lidt mere afrundet)
 • Asscher

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 100px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://weddingtales.dk/wp-content/uploads/2019/02/diamond-ring.jpg); }