Hvad betyder ‘Dresscoden’ i invitationen?

Den anden dag havde jeg en samtale med en kunde, som er så heldig at skulle giftes senere i år. Vi sad og talte lidt om alle de forskellige ting, som man skal have styr på, når man skal giftes. Pludselig nævner bruden, at hun er lidt i tvivl om, hvordan hun meget kort kan informere sine gæster om, hvilken dresscode der er til brylluppet. Det taler vi lidt om, og næste problem opstår hurtigt; ved gæsterne hvad de forskellige beskrivelser betyder?

Nedenfor har jeg derfor udarbejdet en oversigt over, hvad man kan skrive som brudepar i invitationen for at give en guide til sine gæste om hvilken stil, man ønsker at holde brylluppet i. Dernæst har jeg givet en guide til gæsterne, som forklarer, hvad de forskellige beskrivelser betyder. Til sidst uddyber jeg lidt omkring kutyme og traditioner, og hvad specielt kvinderne skal være opmærksomme på, når de går ud og finder deres festkjole til brylluppet.

Og husk at en ‘Dresscode’ er ikke til for at genere nogen – tværtimod. Den er lavet for at hjælpe gæsterne, således at der ikke er nogle, som føler sig ubekvemme ved deres valg af tøj.

Mørkt tøj

Her er mændene iført en habit og slips, og kvinderne kan vælge mellem en lang eller kort festlig kjole eller en flot buksedragt, hvis man er mere til bukser end kjole. Farven på kjolen behøver ikke nødvendigvis at være mørk – der er faktisk rigtig mange brudepar som frabeder sig mørke kjoler, da specielt en sort kjole for nogle har en negativ betydning til bryllupper – læs mere om dette under ‘Kutyme & Traditioner’ nedenfor. Habitten til herrerne behøver heller ikke nødvendigvis at være en mørk habit, hvis det f.eks. er et strandbryllup passer en lysere habit tit bedre ind. Det vigtigste er blot at brudeparret huske at, når de skriver ‘mørkt tøj’, forventer de at man er iført en habit som mand

 

Galla

Her bliver det lidt finere, specielt for kvinderne, da ’Galla’ betyder at kvinder bør iføre sig en lang festlig kjole og gerne med lidt slæb. Dog er det vigtigt at undgå store bal/galla-kjoler med meget tyl, da dette hurtigt kan overskygge bruden. Mændene kan stadig vælge at iføre sig en mørk habit og slips, eller vælge at tage en smoking og butterfly på

Lidt ekstra info om smokingen:

Den store forskel på en smoking og habit findes primært i detaljerne på jakken. En smoking-jakke adskiller sig specielt fra habitten med sine silkedetaljer, som f.eks. et silkerevers og silkebetrukne knapper. Det hører sig normalt ikke til at have en smoking på før om aftenen, så som tommelfingerregel bliver smokingen først taget på efter kl. 18.00– derfor er det vigtigt at overveje, hvornår festen og specielt vielsen starter. Hvis vielsen finder sted om eftermiddagen, kan man starte med en almindelig habitjakke og så skifte til smoking efterfølgende.  Man kan sagtens beholde de samme bukser på hele dagen, så det er nemt at have smoking-jakken med og foretage et hurtigt skift mellem vielsen og festen

Kjole & Hvidt eller Uniform

Her kan mændene vælge at bruge samme dresscode som til galla eller iføre sig kjole og hvidt eller, hvis man kommer fra militær baggrund, uniform. Kvinderne kommer i lang festlig kjole som ved galla, igen gerne med slæb

Lidt ekstra info om kjole & hvidt:

Kjole og hvidt består kort sagt af: en lang kjolejakke med svalehale, en hvid skjorte (oftest med stivet bryst), en hvid vest og hvid sløjfe. Derudover har man højtaljede sorte bukser på, som holdes oppe med seler, og sort strømper i laksko

 


Kutyme & Traditioner

Til at starte med at det vigtigt at huske, at man som gæst aldrig må overgå hverken bruden eller gommen. Hvis der ikke står nogen dresscode i invitation, så kan stedet, omgivelserne og tidspunktet for brylluppet oftest bruges som indikator for dresscoden. Hvis brylluppet f.eks. er et lille intimt havebryllup om sommeren, vil bruden med stor sandsynlighed ikke have valgt en stor prinsesse-brudekjole, derfor bør du som gæst heller ikke iføre dig det helt store skrud. Bliver brylluppet til gengæld holdt på et slot, lægger både stedet og omgivelserne op til et bryllup med store kjoler og måske endda kjole og hvidt til herrerne. Hvis man er i tvivl er der ingen skam i at spørge brudeparret

En anden kutyme som specielt mændene skal huske er: ingen mand smider jakken før gommen – og det er uanset hvor varmt det så måtte være


Traditioner om kjolens farve

Hvid kjole:
Det siger sig selv at man naturligvis ikke møder op til et bryllup i en hvid kjole – og heller ikke en kjole i andre nuancer af hvid. Det er brudens dag, og det er hende som skal være i fokus. Hvis du møder op i en hvidlig kjole, kan du hurtigt komme til at stjæle fokus, så lad den hvide kjole hænge i skabet

Sort kjole:
Sort er oftest forbundet med sorg og begravelse, og for nogle betyder det ulykke, og det er bestemt ikke et symbol, brudeparret ønsker til deres bryllup. Så tænk en ekstra gang før du vælger sort. Selv hvis bruden ikke går op i hvorvidt man har sort på eller ej, anbefaler jeg altid at man undgår at komme helt i sort. Det er nemt at tage nogle smykker på med farve, nogle farvede sko eller noget andet farverigt, som bryder det sorte look en smule, hvis man gerne vil have en sort kjole på

Rød kjole:
Rød betyder traditionelt synd, og endnu værre: at man faktisk har været i lag med gommen. Der er dog samtidig tradition for, at en bestemt person møder op i rød til brylluppet (hende kommer jeg ind på lige nedenfor), og her gælder ovenstående selvsagt ikke

Brudens mor:
Er du brudens mor, er der tradition for, at du møder op i en rød kjole – men ikke for at symbolisere synd, men for at symbolisere kærlighed. Postkasserød er ofte for kraftig en farve i manges øjne, så jeg foreslår en bordeaux, mørkerød eller anden mere neutral rød til brudens mor

Gommens mor:
Er du mor til gommen, er der tradition for, at du bør møde op i en blå kjole

Dette er kun traditioner, og altså ikke noget alle følger. Det er altid helt op til hver enkelt brudepar, hvad de har lyst til – og husk, at hvis man skulle komme i tvivl kan man altid spørge brudeparret 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }