H
hvordan foregår en borgerlig vielse? Hvilke praktiske ting skal du have styr på? Hvem må foretage en borgerlig vielse? Hvor kan en borgerlig vielse finde sted – i det fri?
I dette indlæg giver jeg dig svaret på alle disse spørgsmål, og som en bonusinfo kommer jeg også med nogle gode ideer til, hvordan du kan gøre din borgerlig vielse lidt længere end blot de 5-10 minutter det kan vare.
Hop direkte til:
Hvad er en borgerlig vielse?
En borgerlig vielse er en vielse, som ikke foregår i kirken eller et anden religiøs institution. En borgerlig vielse ofte kortere end en kirkelig vielse, da der ikke er salmer og prædikerne – men du kan sagtens “forlænge” en borgerlig vielse – læs mere om hvordan længere nede.
Inden vi kigger på varigheden af vielsen, er der nogle forskellige praktiske ting, som du skal have styr på, for overhovedet at kunne blive borgerligt viet. Nedenfor kommer jeg ind på hvilke praktiske ting der er vigtigt at have styr på, ikke mindst hvordan du får det!
Hvilke praktiske ting skal du have styr på inden den borgerlige vielse?
Her opfordrer jeg dig til at gå ind på borger.dk. På denne side kan du finde alt relevant information om, hvilke praktiske ting, du skal have styr på – men nedenfor har jeg lavet en opsummeret liste, så du ved, hvad du skal søge efter:
1. Udfyld ægteskabserklæring. Det er en erklæring, som du og din partner skal udfylde, for at sikre at I opfylder de lovmæssige krav, der er i Danmark, for at man kan blive gift. Det gør langt de fleste par dog, så du og din partner behøver ikke at bekymre jer. (Du kan læse om alle kravene lige her borger.dk)
2. Herefter bliver der udstedt en prøvelsesattest. Hvis du ikke skal giftes på rådhuset, skal du medbringe prøvelsesattesten til vielsen. Da prøvelsesattesten ikke må være mere end 4 måneder gammel på selve bryllupsdagen (vielsesdagen), er det vigtigt ikke at ansøg for tidligt; søg i stedet om den ca. 4 måneder før I skal giftes.
3. Du kan på borger.dk udfylde navneændring ifb. med bryllupsdagen, hvis en af jer eller i begge ønsker at skifte navn
4. Du skal have 2 vidner på selve bryllupsdagen. Kommunen skal vide, hvem jeres vidner er, og I skal derfor udfylde en vidneblanket, hvilket også gøres på borger.dk. Hvis I ikke selv har to vidner, kan kommunen stille med to embedsmænd.
5. Efter vielsen får du en vielsesattest, som er din dokumentation på, at du nu er blevet lovligt og officielt gift med din store kærlighed!
Hvem kan vie jer til en borgerlig vielse?
Når man bliver borgerlig viet, kan man blive viet af enten en borgmester eller en anden embedsmand (som borgmesteren har bemyndiget til at foretage vielser).
Hvor kan du blive viet til en borgerlig vielse?
Til at starte med skal I vide, at vælger I en borgerlig vielse, så skal I ikke nødvendigvis vies i den kommune I bor i. Det står derfor dig og din partner frit for, hvor I gerne vil vies, indenfor landets grænser.
Derudover kan I, både blive gift på rådhuset, en strand, en skov eller et slot – langt det meste er i princippet muligt. Dog er det vigtigt at bemærke, at det er personen som vier jer, som skal give tilladelse til, at vielsen foregår et andet sted end rådhuset, og derfor er det en rigtig god idé at tage en snak med personen, der vier jer, for at sikre at han/hun kan og vil imødekomme jeres drøm.
Kan du stadig være “hvid brud”? Og hvordan forlænger I en borgerlig vielsesceremoni, og evt. tager nogle af de “kirkelige” vielsesritualer med?
Selvom I vælger en borgerlig vielse, er der stadig mange, som drømmer om at være hvid brud og blive ført op ad gulvet af sin far. Det er stadig en mulighed, selvom vielsesceremonien ikke foregår i en kirke, blot afstem jeres ønsker og forventninger med personen, som skal vie jer.
For at forlænge ceremonien kan I f.eks. vælge at lade følgende ting indgå i vielsen:
- Indgangsmusik
- Sange som skal synges af jer og jeres gæster – eller blot have en professionel sanger som synger under vielsen
- Få vedkommende der vier jer til at skrive en lidt længere tale om jer og jeres kærlighed til hinanden og måske jeres historier
- Indslag fra gæsterne, evt. deres taler
- Du og din partner kan vælge at skrive bryllupsløfter til hinanden, og læse dem op under vielsen
- Udveksling af ringe
- Udgangsmusik
Specielt nr. 5 er en idé, jeg synes er med til at gøre vielsesceremonien endnu mere personlig.
Jeg håber I blev lidt klogere på, hvordan en borgerlig vielse foregår, og hvad I skal have styr på, for at blive borgerligt viet. Skriv endelig i kommentarfeltet, hvis I har tilføjelser eller spørgsmål.