Alt du skal have styr på til en borgerlig vielse

H

hvordan foregår en borgerlig vielse? Hvilke praktiske ting skal du have styr på? Hvem kan foretage en borgerlig vielse? Hvor kan en borgerlig vielse finde sted?

I dette indlæg giver jeg dig svaret på alle disse spørgsmål, og som en bonusinfo kommer jeg også med nogle gode ideer til, hvordan du kan gøre din borgerlig vielse lidt længere end blot de 5-10 minutter det oftest tager.

Hvordan foregår en borgerlig vielse?

En borgerlig vielse er en vielse, som ikke foregår i kirken eller et anden religiøs institution.
Der er forskellige praktiske ting, som du skal have styr på, for at blive borgerligt viet. Nedenfor kommer jeg ind på hvilke, og hvor du kan få styr på dem. Slutteligt er en borgerlig vielse ofte kortere end en kirkelig vielse, da der ikke er salmer og prædikerne.

Hvilke praktiske ting skal du have styr på inden den borgerlige vielse?

Her opfordrer jeg dig til at gå ind på borger.dk. På denne side kan du finde alt relevant information om hvilke praktiske ting du skal have styr på – men nedenfor har jeg lavet en opsummeret liste, så du er sikker på du ved hvad du skal lede efter:

1. Udfyld ægteskabserklæring. Det er en erklæring som du og din partner skal udfylde for at sikre at I opfylder de lovmæssige krav der er i Danmark for at man kan blive gift. Det gør langt de fleste par dog, så du og din partner behøver ikke at bekymre jer. (Du kan læse om alle kravene inde på borger.dk)

2. Herefter bliver der udstedt en prøvelsesattest. Hvis du ikke skal giftes på rådhuset, skal du  medbringe prøvelsesattesten til vielsen. Derudover er det rigtig vigtigt, at prøvelsesattesten ikke er mere end 4 måneder gammel på vielsesdagen, så søg først om din ægteskabserklæring 4 måneder før du skal vies

3. Du kan på borger.dk udfylde navneændring ifb. med bryllupsdagen, hvis en af jer eller i begge ønsker at skifte navn

4. Du skal have 2 vidner på selve bryllupsdagen. Kommunen skal vide hvem jeres vidner er, og I skal derfor udfylde en vidneblanket, hvilket også gøres på borger.dk. Hvis I ikke selv har to vidner, kan kommunen stille med to embedsmænd.

5. Efter vielsen får du en vielsesattest, som er din dokumentation på, at du nu er blevet lovligt og officielt gift med din store kærlighed

Hvem kan vie jer til en borgerlig vielse?

Når man bliver borgerlig viet, kan man blive viet af enten en borgmester eller en anden embedsmand, som borgmesteren har bemyndiget til at foretage vielser.

Hvor kan du blive viet til en borgerlig vielse?

Til at starte med er det vigtigt at understrege, at hvis man vælger en borgerlig vielse, så skal man ikke nødvendigvis vies i den kommune man bor i. Det står dig og din partner frit for hvor I gerne vil vies, så hvis du drømmer om et slotsbryllup på sydfyn, men bor i Aalborg, så kan du altså sagtens blive viet på sydfyn uden at opfylde yderligere krav, som f.eks. at du eller din partner har et tilhørsforhold til stedet.

Derudover kan I, som jeg er inde på ovenfor, både blive gift på rådhuset, en strand, en skov eller et slot, langt det meste er principielt muligt. Dog er det vigtigt at bemærke at det er personen som vier jer, som skal give tilladelse til at vielsen foregår et andet sted end rådhuset, og derfor er det en rigtig god idé at tage en snak med personen der vier jer for at sikre at han/hun kan og vil imødekomme jeres drøm.

Hvordan forlænger man en borgerlig vielsesceremoni?

Selvom I vælger en borgerlig vielse, er der stadig mange, som drømmer om at være hvid brud og blive ført op ad gulvet af sin far. Det er stadig en mulighed, selvom vielsesceremonien ikke foregår i en kirke, blot afstem jeres ønsker og forventninger med personen som skal vie jer.

For at forlænge ceremonien kan du fx vælge at lade følgende ting indgå i vielsen:

  1. Indgangsmusik
  2. Sange som skal synges af jer og jeres gæster
  3. Indslag fra gæsterne, evt. deres taler
  4. Du og din partner kan vælge at skrive bryllupsløfter til hinanden, og læse dem op under vielsen
  5. Udveksling af ringe
  6. Udgangsmusik

Specielt nr. 4 er en idé jeg selv er ret vild med, fordi den gør vielsesceremonien endnu mere personlig og lidt mere romantisk.


Jeg håber I blev klogere på hvordan en borgerlig vielse foregår, og hvad I skal have styr på, for at blive borgerligt viet. Skriv endelig i kommentarfeltet, hvis I har tilføjelser eller spørgsmål

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 100px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }