Hvor meget skal man give for til et bryllup?

Det evige spørgsmål, og et spørgsmål, med utallige svarmuligheder: Hvor meget skal man give for til et bryllup? Jeg vil lægge ud med at skyde den gamle tradition og tommelfingerregel om, at man ca. bør give for hvad der svarer til kuvertprisen for en gæst, ned. Dvs. brugte brudeparret 1.500 kr. på din kuvert, så skulle du ligeledes bruge 1.500 kr. på deres gave. Denne tradition er heldigvis en gammel og forældet tradition, og ikke en jeg mener man behøver at efterleve, allerede fordi man ofte ikke kender kuvertprisen, og de færreste bliver gift for at tjene penge på det.

I dag bruger gæster flere og flere penge på at deltage i bryllupper end hvad man gjorde for bare få år tilbage. Mange går ud og køber et nyt outfit, man bruger mange penge på en stor og begivenhedsrig polterabend, og da venner og familier efterhånden også er spredt rent geografisk, betyder det også udgifter til transport og muligvis også overnatning. Derfor synes jeg ikke, at man blot kan sige, at kuvertprisen skal afgøre prisen for gaven, da man, som I kan læse, bruger penge på mange andre ting forbundet med brylluppet.

Inden vi begynder at tale om hvilke overvejelser man kan gøre sig når, man skal købe en gave, synes jeg altid det er vigtigt, at man tænker på hvad der vil glæde brudeparret, mere end hvor meget eller lidt det har kostet: en personlig gave vil oftest være mere værdifuld end kroner og øre.

Der er dog alligevel nogle faktorer der spiller ind, når man skal vurdere prisen på gaven, og jeg mener, at de to punkter nedenfor er værd at have med i overvejelserne:

1) Først og fremmest handler det om jeres relation til brudeparret

Er det din bedste ven/veninde, som skal giftes eller er det din kollega eller en ven i en større vennekreds? Din relation til parret er med til at afgøre prisen på gaven og som oftest hedder det: tættere relation = dyrere gave.
Jeg har lavet et hurtigt overblik over, hvordan man kan afgøre relation til brudeparret, og dermed afgøre hvor meget man skal bruge på gave. Hvis du hører under kategori 1 vil gaven oftest være dyrere end kategori 2 og 3:

1. Nærmeste familie og tætte venner (barndomsvenner eller hvis du f.eks. er brudepige/brudesvend)
2. Venner, kollegaer og “ydre” familie så som fætter, kusine, moster etc.
3. Ikke nærmeste venner/kollega/familiemedlem

2) Finere bryllup, finere gave

Selvom jeg startede med at skrive, at man ikke skal give gave for kuvertprisen, synes jeg alligevel, at man bør tage med i sine overvejelser, hvilken type bryllup man er inviteret til. Hvis det er et finere bryllup som f.eks. et slotsbryllup, så er gaven også oftest lidt dyrere. Oftest kan man se på invitationen hvor fin en fest man bliver inviteret til, og så kan man så vidt muligt prøve at matche gaven til festen. Dette betyder efter min mening også, at man ikke altid kan sige, at man kun giver et bestemt beløb til bryllupper, for den ene veninde kan sagtens drømme om en lille intim fest i deres hyggelige stuer, hvor den anden veninde drømmer om et kæmpe slotsbryllup med fakler i haven, gourmetmad og fest i balsalen. Her bør der være forskel på gaven, og det er også noget brudeparret som regel godt ved. Derfor synes jeg ikke, at man skal have dårlig samvittighed som gæst, hvis man føler man gør “forskel” på sine venner, for det gør brudeparret jo egentlig også 🙂


Et argument som jeg har mødt af mange er: Men brudeparret bestemmer jo selv, hvor meget de bruger på min kuvert, så hvorfor skal de så bestemme, hvor meget jeg bruger på deres gave – er det ikke ret egoistisk?
Måske, men dette er også kun en uskreven regel og det er de færreste brudepar, som inviterer dig med henblik på at få gaver. De ønsker, at du skal komme og fejre deres kærlighed med dem, og det er vigtigt at huske i dette gaveræs. Når de så vælger at investere lidt ekstra i dig, kan du evt. vende din tanke om og tænke; hvor er det dejligt, at de vil bruge så mange penge på at få dig med til deres fest, og derfor har du måske også lyst til at bruge lidt ekstra penge på en fin gave til dem.

Det med gaver bliver hurtigt et kontroversielt emne, og mange begynder måske at tænke, at de pludselig ikke har råd til at tage med til brylluppet på slottet, hvis de skal bruge 1000-vis af kroner på gave. Jeg opfordrer altid brudepar til at tænke over, ikke at pådutte deres gæster at skulle komme med en vis størrelse gave. Der er forskel på hvor stort et rådighedsbeløb folk har, og det ved brudeparret som oftest også, derfor er jeg ikke i tvivl om, at det vigtigste for brudeparret i sidste ende er, at du kommer og fejrer dagen med dem, og ikke hvor stor eller lille en gave du kommer med!! Det er trods alt de færreste der bliver gift for gavernes skyld 😉

Jeg håber dette gav en lille ide til hvilke tanker og overvejelser man kan have med, når du skal ud og finde gaven til det lykkelige par og der er jo mange forskellige holdninger til det med gaver, og hvad der står i dette indlæg, er jo ikke nødvendigvis endegyldigt, blot nogle guidelines man kan vælge at følge 🙂

Jeg vil gerne slutte af med at gentage mig selv lidt og huske alle på, brudeparret såvel som gæsterne, at man ikke holder bryllup for gavernes skyld, men for kærligheden. Hvis man som gæster føler, at det med gaverne kommer til at fylde utrolig meget i tankerne, og man måske føler man ikke “giver nok”, vil jeg altid opfordrer til, at man tager en snak med brudeparret. Jeg er sikker på, at brudeparret vil sige til dig, at de bare gerne vil have, at du kommer og fejrer deres kærlighed – det med gaven betyder ikke det fjerneste. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 100px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }